TESTIRANJA NAD VERDOM

Spoštovani prebivalci Verda in okolice,

najprej se iskreno opravičujem za motenje s testiranjem ognjemetnih izdelkov.

Smo družba, katere sedež je na Vrhniki že od davnega 1998 leta. Ukvarjamo se s proizvodnjo pirotehničnih izdelkov kat. F4. Zaposlujemo od 4 do 12 oseb, odvisno od sezone, večinoma Vrhničane. Pravzaprav vse proizvode izvozimo. Naši proizvodi se uporabljajo na vseh odmevnih festivalih po svetu, Monako, San Sebastian, Hanover, Berlin, Nantes, Brno, Knokke, Cannes, Montreal, Macao, Shanghai, kjer si z zanimanjem vsakega ogleda ogromno ljudi.

Preden proizvode sprostimo v promet, jih opremimo z oznako CE. To lahko naredimo šele, ko je izdelek testiran v takih okoliščinah, kot bo kasneje uporabljen. Izmeriti moramo višino, presek, jakost zvoka, padajoče delce…

Večino proizvodnje opravimo med februarjem in junijem. Takrat so testiranja pogostejša, tudi 2x tedensko, jeseni in pozimi jih skorajda ni.

Z Občino Vrhnika smo dogovorjeni, da testiranje zaključimo najkasneje 30minut po sončnem zahodu oz. da poleti zaključimo pred 21.00 uro.

Vsako naše testiranje objavimo na našem fb portalu https://www.facebook.com/Hamex.slovenija Objava zajema kraj in uro pričetka. Ta objava se je izkazala za dobrodošlo, saj marsikdo želi videti, kaj ustvarjamo. Marsikdo zato pride nad kamnolom, da si od bliže ogleda naše delo.

Kamnolom Verd z našimi testiranji nima prav nobene povezave. Testiramo namreč nad kamnolomom, na lastnem zemljišču.

Na webu je objavljeno na desetine mnenj veterinarjev, glede občutljivosti živali na hrup. Vsi pritrjujejo, da je za razvit strah pred hrupom večinoma kriv gospodar. Če utegnete, si preberite članek: http://vzgoja-solanje-psov.blogspot.com/2012/07/strah-pri-psu.html . Grmenje, ki je naraven pojav, je podobno pokom naših ognjemetnih bomb. Na grmenje se nimamo komu pritožiti, pa vendarle se dogaja.

Posamezniki govorijo o nanodelcih iz ognjemetov. Seveda so, ampak nič več, kakor iz katere koli druge dejavnosti. Glavna sestavina v pirotehniki je kalijev nitrat, ki je sestavina umetnega gnojila. Da s prstom pokažem na druge onesnaževalce: ste vedeli kakšna je poraba goriva na 11km odseku avtoceste A1, ki meji na občino Vrhnika? Urno povprečje na letni ravni znaša 3.000 litrov. Hamex pa morda na letni ravni stestira 150kg pirotehničnih izdelkov. Ste vedeli, da nanodelci v kozmetiki, prodrejo globoko v roženo plast kože, in prav do lasnih korenin, od tam naprej pa s krvjo potujejo po telesu?

Prve stanovanjske hiše so od našega izstrelišča oddaljene cca. 1km. Največja ognjemetna bomba povzroči hrup 105dB na 65m. Hrup s podvojeno oddaljenostjo pade za 6dB, kar pomeni, da jakost hrupa na prostem, brez ovir, na oddaljenosti 1000m, ne presega 80dB. Med našim izstreliščem je še kamnolom, ter dvotirna železnica in avtocesta, ki sta stalna vira linijskega hrupa. Po Uredbi o okoljskem hrupu naša dejavnost traja največ 10 minut, testiramo največ 10 izdelkov, ki poletijo visoko v nebo in glede na parametre nikakor ne presegamo gornjih omejitev.

Verjemite mi, da ne testiramo za zabavo. Tudi sami bi šli raje domov, kot pa čakali mrak, da izstrelimo tistih nekaj bomb, jih naslednji dan analiziramo, predlagamo izboljšave, ali pa nadaljujemo serijo.

Nenazadnje plačujemo davke, tudi občini Vrhnika, plačujemo prispevke zaposlenih, z repromaterialom se oskrbujemo v okolici.

Navsezadnje je Vrhnika svoj čas bila močan vojaško logističen kraj, kjer je bila vožnja s tanki in streljanje na poligonu Tičnica nekaj vsakdanjega.

Morda vas vse zgoraj našteto ne zanima, morda pa vseeno malo spremenite odnos, in naslednjič, ko slišite eksplozijo ognjene rože, pomislite, da se trudimo narediti dober proizvod, ki ga bodo občudovali gledalci širom tega planeta. Morda sčasoma celo postanete ponosni, da imate v svojem okolju družbo, ki nekaj uspešno proizvaja in je prisotna na svetovnem trgu.

 

S spoštovanjem,

Hamex d.o.o.
Aleš Ham, dir